Sopraan Elisabeth Hetherington ontvangt de Nederlandse Muziekprijs

08 oktober 2024
Minister Eppo Bruins overhandigt de Nederlands Muziekprijs aan Elisabeth Hetherington, foto: ©Karen van Gilst
Minister Eppo Bruins overhandigt de Nederlands Muziekprijs aan Elisabeth Hetherington, foto: ©Karen van Gilst

Op 4 oktober reikte minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins de Nederlandse Muziekprijs uit aan sopraan Elisabeth Hetherington. De uitreiking in concertgebouw de Doelen in Rotterdam betekende de succesvolle afronding van een tweejarig studietraject waarin de artistieke ontwikkeling van Hetherington centraal stond.
Over de winnaar
Elisabeth Hetherington maakte sinds haar verhuizing vanuit Canada naar Nederland, waar ze cum laude afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, naam als veelzijdig artiest en vertolker van hedendaags en modern repertoire. Ze werkt samen met componisten, musici en choreografen en speelde bij diverse opera- en muziektheatergezelschappen memorabele rollen.

Tijdens haar studietraject van de Nederlandse Muziekprijs trad ze op met de Nederlandse Bach Vereniging, het Dudok Quartet, Cello Octet Amsterdam, het Spaanse Pérgamo Ensemble en Holland Opera. Daarnaast verdiepte ze zich in het uitvoeren van nieuwe composities, volgde ze directieles bij dirigent James Gaffigan en werkte ze aan haar stemvorming bij bariton Sinan Vural en sopraan-docent Lauren Athey-Janka.
Samensmelting én contrast
Voorafgaand aan de uitreiking gaf Elisabeth Hetherington een verrassend concert waarbij het Vlaamse B’Rock Orchestra tekende voor de authentieke uitvoeringspraktijk en musici van HIIIT zorgden voor hedendaags slagwerk. In dit uitdagende concert namen ze het publiek mee op een muzikale reis rond het thema mythologie, met verwijzingen naar Orfeo en Ariadne en legde Hetherington met haar stem de verbinding tussen oude en nieuwe muziek.
Concert laat commissierapport spreken
Op het podium liet ze haar gasten en de bezoekers ervaren wat de commissie lovend over haar schreef in het commissierapport: "Met een schijnbaar moeiteloze souplesse en helderheid beweegt Elisabeth Hetherington zich door uiteenlopend repertoire van de renaissance, barok, tot de nieuwste gecomponeerde muziek. Ze schakelt met een verbluffende vanzelfsprekendheid tussen intiem en grillig, verstild en beweeglijk". Lees het volledige commissierapport in de PDF onderaan dit artikel.
Woorden minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Minister Bruins sprak in zijn speech vol waardering over de winnaar van de Nederlandse Muziekprijs: "Elisabeth, jouw stem is kraakhelder, zuiver, licht. Ik ben enorm onder de indruk van wat jouw geluid teweegbrengt, in oor, hart en ziel. We eren hier vandaag niet alleen de klanken van een fantastische sopraan. We eren net zozeer het ambacht en de inspanning die schuilgaan achter Elisabeths muziek, alsook iedereen die in haar geloofde op haar reis".

Ook Viktorien van Hulst, directeur-bestuurder van Fonds sprak de winnaar kort toe met lovende woorden en de avond werd afgesloten met een openhartige speech van Elisabeth Hetherington. Hierin eerde ze het rijke muzikale landschap in Nederland dat haar zoveel ruimte en mogelijkheden gaf als kunstenaar. Ze deed een oproep aan de minister om dit te koesteren.
Over de Nederlandse Muziekprijs
De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten, namens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, toekent aan een musicus in de klassieke muziek. De prijs wordt toegekend op advies van een commissie, bestaande uit: Mauricio Fernandez, Ad 's-Gravesande, Marcel Mandos, Simone Meijer (tevens de mentor van Elisabeth in dit traject), Bart Visman, Ralph van Raat en Karin Manuel als onafhankelijk voorzitter.

Eerdere winnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder anderen organist Laurens de Man, bariton Raoul Steffani, blokfluitist Lucie Horsch, mezzosopraan Jard van Nes en pianist Ronald Brautigam.

Commissierapport Nederlandse Muziekprijs Elisabeth Hetherington

Minister Eppo Bruins overhandigt de Nederlands Muziekprijs aan Elisabeth Hetherington, foto: ©Karen van Gilst
Minister Eppo Bruins overhandigt de Nederlands Muziekprijs aan Elisabeth Hetherington, foto: ©Karen van Gilst
Marit Törnqvist overhandigt \'Een boek voor jou\' | Beeld: © Annelies van der Vegt
Marit Törnqvist overhandigt 'Een boek voor jou' | Beeld: © Annelies van der Vegt
Nieuws 19 september 2024

Woo-besluit bezoekverslagen

In het kader van de Wet Open Overheid (Woo) publiceert het Fonds Podiumkunsten dit besluit.